Geen order en verzendkosten!

HARTFALEN TIJDENS SPORT

Sporten verlaagt de kans op onder andere hart- en vaatziekten. Toch worden jaarlijks 200 tot 400 sporters getroffen door een plotselinge hartstilstand. Plotselinge dood komt in tegenstelling tot wat de benaming suggereert zelden uit de lucht vallen. Uit onderzoek blijkt dat slachtoffers van een hartstilstand in de vier weken voorafgaande aan hun overlijden meer gezondheidsklachten hadden dan normaal. Een acute hartdood in de sportwereld wordt vaak herinnert doordat het een dramatisch moment is op het moment dat een sporter bijvoorbeeld neervalt op het veld. Voorbeelden zijn de marathonschaatser Sjoerd Huisman eind december 2013 en de Spaanase voetbalinternational Antonio Puerta die zonder voortekenen acuut overleed. Exacte getallen ontbreken maar sinds 2008 bestaat er een landelijke registratiebank Sportcor waarin de gegevens worden verzameld van alle sporters die plotseling een hartstilstand krijgen. 

Oorzaken

De oorzaken van de hartdoden zijn nog niet volledig in kaart gebracht. Toch is de groep globaal te verdelen in jonge sporters (tot 35 jaar) en oudere sporters (ouder dan 35 jaar). Bij de jonge sporter kan er sprake zijn van aangeboren hartziekten. Het is hierbij van belang te beoordelen of er een familiaire belasting is. Een van de belangrijkste oorzaken van plotselinge dood bij jonge sporters is namelijk een aangeboren hartziekte, cardiomyopathie.

Cardiomyopathie (of hartspierziekte) is een ziekte van de hartspier, deze is verdikt of verwijd; er zijn verschillende vormen van cardiomyopathie.

De oudere groep overlijdt meestal aan verworven hartziekten zoals de bekende vernauwing of afsluiting van de kransslagader (in 85% van de gevallen). Een acute hartdood tijdens sport kan daarbij helaas het eerste verschijnsel zijn. Dat zijn overigens bijna allemaal mannen (95%), gemiddeld 54 jaar oud. Van alle gevallen in Nederland gebeurt 20% tijdens voetbal, 10% tijdens fietsen of joggen, 6% tijdens tennis en fitness.

Onder de volwassenen groeit de sportdeelname nog steeds. Die groei heeft vooral te maken met de sterke toename van het aantal wandelaars, fietsers en hardlopers. De sporttoename is met name gestegen bij de groep 65-plussers.


Jaarlijks worden enkele honderden sporters getroffen door een plotselinge hartstilstand. In Nederland is tot nu toe weinig bekend over de oorzaken en frequentie hiervan. Om dit te onderzoeken, is Sportcor opgericht in 2008. Sportcor, een initiatief van de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) en de Nederlandse Vereniging van Cardiologie (NVVC), is een landelijke registratiebank, waarin de gegevens worden verzameld van alle sporters die plotseling een hartstilstand krijgen. Met alle gegevens gaan zij verder onderzoek doen om de sterftecijfers onder sporters naar beneden te brengen.

ARTIKELEN OMTRENT HET ONDERWERP

We delen graag een aantal artikelen die uitgebreid ingaan op het onderwerp ‘hartdood bij sporters’. 

Artikel – 01-07-2019

Plotselinge hartstilstand bij sporters

Klik hier om naar het originele artikel te gaan.

Bewegen is gezond. Daarom adviseren huisartsen en praktijkondersteuners hun patiënten om regelmatig te bewegen en te sporten, onder andere om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Als een ogenschijnlijk gezonde sporter tijdens het sporten overlijdt, maakt dat dan ook veel emoties los zowel bij naasten en omstanders, als in de maatschappij. Plotse hartstilstand tijdens sportactiviteiten komt gelukkig maar zelden voor, namelijk 0,3 per 100.000 persoonsjaren bij jongeren (< 35 jaar) en 3,0 per 100.000 persoonsjaren bij personen boven de 35 jaar.

Artikel – 01-08-2013

Een plotse hartdood bij sporters is vermijdbaar

Nieuwe inzichten over management van hartgezondheid en risicofactoren bij sporters.

Klik hier om naar het originele artikel te gaan. 

Cardiologen vanuit de gehele wereld delen in de eerste week van september hun kennis over plotse dood bij sporters tijdens het prestigieuze European Society of Cardiology Congres (ESC Congress 2013) in Amsterdam. Daarbij worden nieuwe inzichten gepresenteerd waardoor er eerder en sneller duidelijk wordt welke personen een groter risico lijken te hebben op het ontwikkelen van hartklachten tijdens het sporten. Soms gaat het om een structureel ziekte. De Nederlandse cardioloog Nicole Panhuyzen-Goedkoop zoomt verder in op de oorzaken van hartklachten tijdens het sporten. Ook is er aandacht voor de zogenaamde “de endurance training-geïnduceerde hartziekte” die optreedt bij duursporters.

Artikel – 11-09-2007

Elk jaar 25 hartdoden op voetbalveld

Klik hier om naar het originele artikel te gaan.

In Nederland krijgen elk jaar vijfentwintig voetballers een fatale hartstilstand. Nog eens vijfentwintig voetballers krijgen een hartstilstand die zij weliswaar overleven, maar vaak met blijvende, ernstige letselschade. Dat blijkt uit een onderzoek naar het aantal hartstilstanden bij honderd voetbalverenigingen die uitkomen in de hoogste klassen van het amateurvoetbal. Het onderzoek is donderdag 6 september jl. gepresenteerd en werd in de eerste helft van 2007 uitgevoerd door bewegingswetenschapper drs. Dirk Veldman, als afstudeeropdracht aan de Universiteit van Maastricht.zoekresultaten voor ""